רבים מאיתנו חולמים על אפשרות להפוך לעצמאים מבחינת אנרגטית, כלומר לייצר חשמל באופן מלא ולא להזדקק לשירותים של חברת החשמל. למעשה, בזכות ההתפתחות של טכנולוגיית פאנלים סולאריים, החלום לעצמאות אנרגטית יהפוך בעתיד למציאות בר קיימא עבור חלק ניכר מהאנושות. אולם, האם כבר בימינו ניתן לממש את החזון? האם מערכת מודרנית של לוחות פוטו-וולטאיים מאפשרת לבעלי גגות סולאריים להפיק מספיק חשמל כדי לספק את כל הצרכים האנרגטיים של שגרה יומית בבית קרקע?
ובכן, כדי לענות לשאלה זאת יש להבין היטב מה היא המשמעות של עצמאות אנרגטית מלאה. על כך, דמיינו שאתם אינם מחוברים לחברת החשמל. האנרגיה שמופקת באמצעות לוחות סולאריים מיועדת לכל ממשקי הבית שמופעלים באמצעות החשמל. סגנון חיים זה מחייב שינוי תודעתי נרחב.
ראשית כל, הבית עצמו חייב להיבנות באופן אקולוגי, המאפשר חסכון בצריכת החשמל. כך, בתהליך הבנייה יש לחשב כיווני אוויר על מנת לנצל את התנאים הטבעיים לשמירה על טמפרטורה בבית ללא צורך אינטנסיבי בהפעלת המזגן. גם הקירות של בית ירוק נבנים מחומרים שמאפשרים בידוד איכותי לשמירה על המיזוג הקבוע בתוך הבית. כאשר מקור הכוח היחיד של הבית הינו אנרגיה סולארית, הדיירים שלו חייבים לצמצם את צריכת החשמל על בסיס קבוע. כך, יש להגביל שימוש במכשירי חשמל הצורכים אנרגיה באופן אינטנסיבי כמו למשל מדיח כלים או מייבש כביסה.
כמו כן, יש לזכור שככל שהבית גדול יותר, כך צריך יותר חשמל כדי לאפשר בו תנאים שמתאימים למגורים. על כך, הבית שמתוכנן לעצמאות אנרגטית צריך להיות קטן יחסית, עם גג רחב ושטוח, שכל שטחו מיועד לפאנלים סולאריים. כמו כן, ייתכן שבעלי הבית יצטרכו לבנות ממשקים נוספים בהתאם לסביבת המגורים שתומכים בהפקת אנרגיה טבעית והמבוססים על רוחות או מים. בנוסף לכל אלה, יש לזכור שפאנלים סולאריים מפיקים אנרגיה בכמות מספקת בימים שמשמיים. כאשר השמיים מכוסים בעננים ויורד גשם, התפוקה של מערכות סולאריות יורדת באופן מהותי. על כך, בעלי מערכות סולאריות שמעוניינים להתנתק מחברת החשמל זקוקים לגנרטורים בתור מקור אנרגיה חלופי. בנוסף לכל אלה, בימינו אלה עדיין לא ניתן לאגור ולאחסן חשמל סולארי באופן שיספק את הצרכים האנרגטיים של הבית בשעות החושך.
עם כל הנאמר, נציין כי עם מאמץ רב תוך כדי צמצום צרכים אנרגטיים ושינוי דרסטי באורח החיים, אכן ניתן גם היום לתחזק משק בית באמצעות הפקת אנרגיה סולארית ביתית ללא צורך בחיבור לחברת החשמל. יחד עם זאת, ההחלטה הזאת לרוב לא תהיה משתלמת, לא מבחינה כלכלית ולא מבחינה מוסרית. למעשה הפתרון האידיאלי הינו שיתוף פעולה עם חברת החשמל, כאשר האנרגיה שאתם מפיקים באמצעות הפאנלים הסולאריים מוזרמת לחברת החשמל ומשם מתחלקת בין משקי הבית הרבים.
שיתוף פעולה עם חברת החשמל
ראשית כל, התנהלות זאת תחסוך עלויות גבוהות שכרוכות בתכנון ובנייה של בית ירוק עם כל הממשקים נדרשים לכך. בנוסף, כאשר אתם מחוברים בחברת החשמל, תוכלו להמשיך לחיות בסגנון חיים שהתרגלתם אליו, ללא צורך ברכישה ותחזוקה של גנרטורים לגיבוי בשעות הצורך או בהורדת תנאי המחיה על מנת לחסוך בצרכים אנרגטיים.
אבל, הסיבה המרכזית לשמירה על החיבור לחברת החשמל נובעת דווקא מהצרכים של הקהילה בה אתם חיים. כאשר מזג אוויר קיצוני והביקוש לחשמל בשיא, החשמל שאתם מפיקים באמצעות הפאנלים יכול לסייע לשכנים שלכם. כך, עודפי החשמל שלכם שעוברים אל חברת החשמל מוזרמים לבתי משק אחרים. כך למעשה אתם עוזרים לצמצם הפסקות החשמל, מוזילים את מחיר החשמל לצרכנים, מגדילים את מאגר האנרגיה הזמין ותורמים לקהילה.
בנוסף ליתרונות אלה, שיתוף הפעולה עם חברת החשמל יכול להסתכם ברווחים כלכליים. חברת החשמל מעודדת בעלי גגות סולאריים למכור לה את עודפי האנרגיה במחיר גבוה יחסית, כך שבטווח הארוך, ניתן לראות בשיתוף פעולה זה מעין השקעה כלכלית שתוביל לרווחים נעים בעתיד.