המעבר הגלובלי לייצור באנרגיה ירוקה מצריך פיתוח מערכת מתקדמות, ידידותיות לסביבה, אשר יחליפו את הטכנולוגיות המסורתיות והמזהמות המשמשות להפקת החשמל באמצעות שריפת דלקים מאובנים. לוחות סולאריים (או פאנלים פוטו וולטאים בשמם הנוסף) מספקים פתרון יעיל, נגיש ומשתלם בתהליך ההתייעלות האנרגטית הכלל עולמית. שימוש בלוחות סולאריים מאפשר מניעת זיהום האוויר על ידי צמצום פליטות גזי חממה. בניגוד להפקת החשמל באמצעות נפט, הליכי ייצור, התקנה ותחזוקה של לוחות סולאריים נחשבים לחסכוניים במיוחד ואינם דורשים ניצול מאסיבי של משאבי כוח אדם, מים וקרקע. בנוסף, התקנת לוחות סולאריים עשויה לייצר מקור רווח חדש, הן עבור גופים פרטיים והן עבור ארגונים תעשייתיים, על ידי מכירת עודפי האנרגיה לחברת החשמל.
אופן הפעולה של לוחות סולאריים
תפקידם של לוחות סולאריים הינו לקלוט חלקיקי פוטונים המוקרנים על ידי השמש ולהמיר אותם לחשמל. הפאנלים מיוצרים באופן תעשייתי, במפעלים ייעודיים בכל רחבי העולם, אך בעיקר במדינות אסיה, בשל עלויות כוח אדם זולות. הלוחות מורכבים ממספר משתנה של תאים סולאריים, הבנויים מסיליקון, מתכות וזכוכית. התא הסולארי (תא פוטו וולטאי) משמש להמרה של קרינה סולארית לאנרגיה חשמלית. התא בנוי מסיליקון, המכוסה בשכבת ההגנה החיצונית מזכוכית ומוחזק בתוך מסגרת מתחתית. קרני השמש חודרות אל התא דרך הזכוכית והופכות לזרם חשמל מסוג DC על ידי יצירת תגובה כימית של גבישי הסיליקון המהווים תרכובת דו חמצנית. לאחר מכן, הזרם הישר מומר לזרם חלופי (AC) באמצעות מנגנון המרת המתח. כל תא מופעל על ידי חיווט חשמלי, המעביר חשמל בתוך הלוח.
סוגים מרכזיים של פאנלים פוטו וולטאים
כיום נמצאים בשימוש שלושה סוגים עיקריים של פאנלים פוטו וולטאיים הנמצאים בשימוש עבור מבני תעשייה, חקלאות ואפילו בנייני מסחר: מונו קריסטליים ופולי קריסטליים (מבוססי סיליקון קריסטלי) ולוחות שכבה דקה ( (Thin-Film.
לוחות מונו קריסטליים בנויים מתאים סולאריים המבוססים על קריסטל סיליקון בודד ופאנלים פולי קריסטליים מורכבים מתאים שמכילים מספר גבישי הסיליקון המומסים יחד לתרכובת אחידה. פאנלים מונו קריסטליים נחשבים ליעילים יותר, אך עלות הייצור שלהם גבוהה יותר מזאת של פאנלים פולי קריסטליים.
לוחות Thin-Film בנויים באופן שונה מפאנלים קריסטליים. התאים בפאנל Thin-Film בנויים משכבה דקה פוטו וולטאית, שמורכבת מחומרים כימיים כגון סיליקון אמורפי או תרכובת קדמיום טלוריד, המונחת על משטח זכוכית. עלויות הייצור וההתקנה של לוחות סולאריים מסוג שכבה דקה נמוכות בהרבה מאלה של הלוחות הקריסטליים, וגם אופן ההתקנה שלהם קל ביותר. יחד עם זאת, נכון להיום, פאנלים שכבה דקה אינם ניתנים להתקנה על גגות ביתיים ומיועדים לשימוש עבור פרויקטים תעשייתיים בלבד, וזאת מכוון שאיכותם ירודה ויעילותם מוגבלת, וכדי להפיק כמות גדולה של אנרגיה באמצעות טכנולוגיה Thin-Film , יש צורך במספר רב של לוחות.
בדיקת איכות של לוחות סולאריים – במהלך ובסיום הייצור
כל תהליך הייצור של הלוחות הסולאריים, מעיבוד חומרי הגלם ועד להרכבתם, מלווה בפיקוח קפדני, אשר תפקידו הוא לסנן מרכיבים פגומים ולמנוע הוצאתם לשוק. הדגש מושם על איכות ובטיחות של תאים סולאריים ולכן, תא שאחד מרכיביו נסדק או התעקם, ייפסל ולא יאושר להפצה.
לאחר ההרכבה, כל לוח סולארי עובר סדרת מבחני איכות, במטרה לאבחן את עמידותם בפני נזקי הזמן ומזג האוויר הקשה, כגון חום קיצוני או לחות מוגברת. מבדק נוסף בוחן את התקינות של הפעילות החשמלית בתוך הלוח. הטסט האחרון בסדרה בודק את החוזק של הלוחות ומוודא כי הם עומדים בתקנים הנדרשים. המטרה של הבדיקה הינה לאתר לוחות באיכות ירודה, בעלי פוטנציאל שבירה בתנאים מיוחדים.