השימוש במערכות סולאריות ליצירת חשמל נמצא במגמת עלייה בשנים האחרונות, לא רק בשל העובדה כי פאנלים פוטו-וולטאים מייצרים אנרגיה זמינה באופן נקי, מתחדשת וידידותית לסביבה, אלא גם מכיוון שהם עשויים להתגלות כהשקעה כלכלית משתלמת.
למעשה, ככל שעובר הזמן, כך הופכות מערכות סולאריות למשתלמות יותר עבור צרכנים מסחריים ופרטיים כאחד. יש לתופעה זאת מספר סיבות: הטכנולוגיות לייצור לוחות פוטו-וולטאיים הולכות ומשתכללות בקצב מהיר, המחיר להקמת ותחזוקה של מערכות סולאריות יורד והדרישות הביורוקרטיות מצד הרשויות, שמנסות לעודד צרכנים לעבור לאנרגיה ירוקה, מצטמצמות. במסגרת המאמצים הממשלתיים לגרום לבעלי גגות של בתים פרטיים להקים מערכות סולאריות, כיום מוצעות למתעניינים מגוון הטבות כספיות, אליהן מצטרפים תנאי מימון מיוחדים מצד הבנקים וחברות ביטוח.
הפאנלים עצמם הופכים לעמידים ואפקטיביים יותר, עם ניצולת גבוהה יותר. הלוחות הפוטו-וולטאיים החדשים אמורים לפעול במשך 25 שנים כמעט ללא איבוד תפוקה וללא צורך בהחלפה של החלקים. נציין גם כי הטיפול בלוחות סולאריים קל יחסית, אינו מצריך מאמצים כספיים גבוהים, כך שמעבר להשקעה התחלתית, אין לבעלי מערכות סולאריות הוצאות כבדות.
במציאות זאת, אנרגיה סולארית הפכה לאפיק השקעה סולידי. אולם, בניגוד לאפיקי השקעה בטוחים אחרים, כמו אגרות חוב למשל, ההשקעה באנרגיה סולארית מניבה תשואה גבוהה במיוחד, שנכון להיום עומדת על מעל 15 אחוזים.
הגורמים לרווחיות של מערכת סולארית
הרווחיות של מערכת סולארית תלויה בתפוקה של הפאנלים, כלומר בכמות האנרגיה שהפאנלים מייצרים ובשלל גורמים נוספים, ביניהם תעריפים של חברת החשמל, עלות ההקמה, הטבות ממשלתיות ועוד. התפוקה משתנה בהתאם למספר גורמים, כאשר אחד מהעיקריים שבהם הינו הגודל של המערכת. ככל שהמערכת גדולה ועוצמתית יותר, כמו מערכת סולארית לחקלאות, כך היא תייצר יותר חשמל, וכך תחסוך יותר כסף בחשבון החשמל. עם זאת, חשוב לציין כי גודל המערכת משפיע גם על עלות ההתקנה, ולכן תצטרכו לשקול את העלות מול החיסכון הפוטנציאלי.
גם המיקום של הבית משחק תפקיד משמעותי ביצירת הרווח הפוטנציאלי של מערכת סולארית. פאנלים סולאריים שממוקמים באזורים פתוחים, חמימים ושמשיים, שלא סובלים מרוחות עזות ותופעות אקלימיות חריגות, מייצרים יותר חשמל מאלה שנמצאות באזורים קרירים ומוצלים. למעשה, לא רק שהאזור עצמו משפיע על התפוקה של האנרגיה, אלא גם הצורה והכיוון של מבנה הגג.
כפי שציינו, מעבר למפרט הטכני של המערכת, הרווחיות של ייצור חשמל סולארי תלויה בתעריף של חברת החשמל. בשנת 2020 קבעה רשות החשמל תעריף עבור חשמל שהיא תרכוש מבעלי גגות סולאריים: 45 אגורות לקווט”ש, עבור מתקנים קטנים ובינוניים. על פי התקנות, כדי לאפשר לבעלי מתקנים סולאריים להגיע לרווחים, התעריפים שעודכנו לתאריך בו נחתם ההסכם עם חברת החשמל יישארו קבועים ורציפים לתקופה ארוכה. יש לציין שתעריפים עבור גגות מסחריים, חממות וקרקעות חקלאיות אינם זהים לאלה שמוצעים לאנשים פרטיים.
כאמור, ההוצאה הגדולה במערכת סולארית הינה עלות הרכישה וההתקנה של הפאנלים. נכון להיום, המחיר הממוצע של מערכת בינונית לבית פרטי עולה בסביבות 60,000 שח. רוב הרוכשים נעזרים במימון בנקאי אשר יכול להגיע עד ל-100 אחוז של שווי הלוחות וההתקנה. את ההלוואה מחזירים בעלי המתקן תוך שמונה שנים, כאשר התשלום החודשי עומד על כ-600 שח לחודש. ההשקעה מתחילה להשתלם באופן מידי, משום שבעלי הגג הסולארי מוכרים את עודפי החשמל שמייצרים הפאנלים לחברת החשמל בתעריף שנקבע מראש. על כך ניתן להגיד כי הרווח של המערכת נוצר בתנאי שכמות האנרגיה המופקת על ידי הלוחות גדולה מזאת שנדרשת כדי לפעיל את כל ממשקי החשמל של הבית.