מיצוי הפוטנציאל של הפרגולה באמצעות התקנת פאנלים סולאריים
התפוצה הרחבה של הפרגולות בישראל היא תוצאה ישירה של השמש המזרח-תיכונית. פתרונות הצללה לשטחים חשופים מהווים מפלט מקרניה הלוהטות. העלויות הנמוכות יחסית של הקמת פרגולות, כמו גם העובדה שלרוב הן אינן דורשות היתרי בנייה, הופכות אותן לפופולריות במיוחד. מלבד יצירת אזור ישיבה מוצל, ניתן לנצל את השטח של גג הפרגולה לתקנת מערכת סולארית לייצור חשמל מאנרגיית השמש.
כבר שנים פרגולות הולכות וממלאות את אזורי המגורים בישראל. מדובר במבנים חיצוניים המיועדים בדרך כלל לספק הצללה לשטח הסובב מבנים או למרפסות. הן לובשות מגוון סגנונות עיצוביים, עשויות מחומרים שונים ומשובצות במרחבים שונים, החל בבית הפרטי הכפרי וכלה בדירת מגורים בבניין משותף עירוני.
מערכת סולארית על הפרגולה הביתית?
היתרונות של המערכות הסולאריות, הכוללים עצמאות אנרגטית, חיסכון כלכלי ושמירה על איכות הסביבה, מוכרים וידועים.
הפאנלים הסולאריים מספקים לשטח המקורה הצללה משמעותית וגם מגינים על ריהוט גן ועל היושבים מפני גשמים. הם מיוצרים באופן מותאם לנראות של הפרגולה ונפרסים בצורה ישרה וחלקה, כך שההוספה שלהם לא פוגעת במראה של הקירוי. כמובן שמהמערכת לא משתלשלים חוטים וצינורות העלולים לכער את חלל הפרגולה. חיתוך הפאנלים מתבצע במידות ייעודיות ומונע בליטה שלהם מעבר לשולי הפרגולה, דבר שעשוי לפגוע באסתטיקה ולהוות מפגע בטיחותי.
ניתן להתאים את המעטפת התחתונה של הפאנלים לסגנון העיצובי של שלד הפרגולה, עץ טבעי, גוונים מטאליים או חיפוי של צמחייה מלאכותית. לחילופין, אפשר להעניק במה לגווני התאים הפוטו-וולטאיים עצמם, באופן שישווה לפרגולה כולה מראה מתקדם ועתידני.
פאנלים סולאריים על פרגולה
על פי רוב, הנטייה הראשונית של ישראלים היא להתקין פאנלים סולאריים על גבי גג המבנה, אלא שלפרגולה עשויים להיות מספר יתרונות בולטים. בשונה מהגג, תקרת הפרגולה אינה נושאת דודי שמש או יחידות קירור המצמצמות את שטח ההתקנה. במקרה בו גג הבית פונה לכיוון עם מעט שעות שמש, הפרגולה השטוחה יכולה לספק את המענה. בניגוד לגג הקבוע במקומו, את הפרגולה והמערכת שהיא נושאת ניתן למקם במגוון מיקומים וזוויות, מהמרפסת ועד הגינה ומהחצר המשותפת ועד מבואת הכניסה. באזורי מגורים עם צפיפות גבוהה, המאופיינים בשטחי גג מועטים ובעלות נדל”ן גבוהה, המבנה הקל של הפרגולה מציע שטח פנים רב ערך. מובן מאליו שניתן לחבר את המערכת שעל הפרגולה לפאנלים שעל הגג ולהביא להגדלת ייצור החשמל.
עם זאת, לקראת התקנת מערכת סולארית על גבי פרגולה יש לבצע בדיקת עומסים על מנת לוודא שהמבנה הקל הזה יהיה מסוגל לשאת את הפאנלים ביציבות. משקלו של פאנל בודד אמנם אינו משמעותי, אבל פריסה של פאנלים מרובים עשויה להצטבר למשקל רב. יש לקחת בחשבון את מספר העמודים של הפרגולה, עוביים והמרחק ביניהם, את איכות החומר ממנו היא עשויה ואת אורכה הכולל. ייתכנו הבדלים בין פרגולה הניצבת על קרקע, הנשענת על גבי קיר וכזו התלויה באמצעות כבלים.