יצור חשמל סולארי – אפשרות שזמינה לא רק עבור השחקנים הגדולים. מערכת סולארית ביתית קטנה בהשקעה מינימלית היא הדרך להתייעלות כלכלית של כל משק בית.
האפקטיביות של מערכות סולאריות גדלה מיום ליום ובימינו אלה כבר אין צורך במערכות ענק מאסיביות עם מספר גדול של לוחות פוטו וולטאיים כדי להפיק חשמל בכמות הנדרשת לניהול משק בית סטנדרטי. כיום גם משקי בית קטנים יכולים ליהנות ממגוון רב של יתרונות שמציעות מערכות סולאריות, ביניהם חשבונות חשמל מופחתים ועצמאות אנרגטית.
מאפיינים של מערכת סולארית קטנה
מערכת סולארית ביתית, המכונה גם מערכת פוטו-וולטאית למגורים (PV), משתמשת בפאנלים סולאריים המותקנים על גג הבית כדי להמיר את אור השמש לחשמל. מערכות אלו נועדו להשלים או להחליף את החשמל המסורתי מבוסס רשת, והן מהוות הזדמנות להשקעה מצוינת עבור בעלי בתים המבקשים להפחית את טביעת הרגל הפחמנית שלהם ולחסוך כסף בטווח הארוך.
מערכת סולארית ביתית קטנה נועדה לענות על צרכי האנרגיה מצומצמים ובדרך כלל מייצרת מספיק חשמל כדי להפעיל מכשירים חיוניים ותאורה. המערכת מורכבת ממספר מצומצם של פאנלים סולאריים, אשר בדרך כלל נע בין 4 ל-12, בהתאם לצרכים אנרגטיים של משק הבית.
מערכות סולאריות ביתיות קטנות קשורות לרוב לרשת, כלומר הן נשארות מחוברות לרשת החשמל המקומית. אנרגיה עודפת שנוצרה במהלך היום יכולה להיות מוזנת בחזרה לרשת, ולעתים קרובות מאפשרת לבעלי הבתים לקבל זיכויים או פיצויים באמצעות תוכניות מדידת נטו. זאת בניגוד למערכות סולאריות ביתיות גדולות שיכולות לפעול כמערכות עצמאיות שאינן תלויות ברשת החשמל.
ניתן לכלול במערכות סולאריות ביתיות סוללות לאחסון החשמל בעלות קיבולת קטנה יחסית. סוללות אלה יכולות לפעול לפרק זמן קצר, כאשר יש מעט אור שמש או בזמן הפסקות חשמל בשל תקלות. הן מספקות רשת בטחון ומאפשרות רצף באספקת חשמל לבית..
כאשר רכישת מערכת סולארית גדולה דורשות השקעה כספית גבוהה, בשל תהליך התקנה מורכב, מספר גדול של פאנלים סולאריים וסוללות ענק, המחיר של מערכות סולאריות ביתיות קטנות נמוך יחסית והליך הקמת הפאנלים מהיר ופשוט. על כך, מערכות סולאריות קטנות נגישות יותר עבור בעלי בתים עם תקציבים מוגבלים או שטח פנוי מצומצם.
איך עובדות מערכות סולאריות ביתיות?
הלב של כל מערכת סולארית הוא מערך הפאנלים – לוחות מורכבים מתאי פוטו-וולטאיים הממירים ישירות את אור השמש לחשמל. מספר הפאנלים הנדרשים תלוי בגורמים כמו צריכת אנרגיה, שטח גג פנוי, תנאי אקלים, תקציב ועוד.
פאנלים סולאריים מייצרים חשמל בזרם ישר (DC), בעוד שמשקי הבית משתמשים בזרם חילופין (AC). על כך, מערכת סולארית מכילה מנגנון שממיר את הספק DC למתח AC התואם למכשירי חשמל ביתיים. בנוסף, ממשק ממיר מודרני מנטר את תהליך ייצור האנרגיה ומאפשר חיבור קל לרשת.
מערכות הרכבה ומתלים מקבעים את הלוחות על הגג ומוודאים שהפנלים ממוקמים בזווית ובכיוון האופטימליים כדי למקסם את החשיפה לאור השמש.
במערכת סולארית עם ממשק אחסון לעודף האנרגיה קיים בקר טעינה שתפקידה לווסת את הזרם מהפאנלים הסולאריים לסוללות, למנוע טעינת יתר ולמטב את תהליך הטעינה כדי להאריך את חיי הסוללה.
למה להתקין פאנלים סולאריים על בית פרטי?
אחד היתרונות העיקריים של מערכות סולאריות ביתיות קטנות הוא הפוטנציאל שלהן להפחית משמעותית את חשבונות החשמל. בעלי בתים יכולים לצמצם את התלות שלהם במקורות חשמל מסורתיים ולהקל על הנטל הכספי של עלויות השירות. הצרכנים נהנים משלל תמריצים ממשלתיים, כגון זיכוי במס הכנסה והנחות, המיועדים להרחבת השימוש בטכנולוגיה הסולארית. כמו כן, בתים שמצוידים במערכות סולאריות נהנים לרוב משווי שוק מוגדל ונמכרים מהר יותר מנכסים שאינם סולאריים.
מכוון שתהליך ייצור אנרגיה סולארית אינו מערב פליטת גזי חממה, משקי בית עם מערכות סולאריות ביתיות תורמים להפחתת טביעת רגל פחמנית ולמלחמה בשינויי האקלים.