תכנון והתקנת מערכות סולאריות חקלאיות להתייעלות אנרגטית, הגדלת רווחיות ויצירת מקורות הכנסה נוספים.
בעידן המודרני יותר ויותר חוות חקלאיות בכל רחבי העולם עוברות לשימוש באנרגיה סולארית. המציאות האקולוגית המאתגרת של העולם המודרני מצריכה פתרונות אנרגיה טבעיים במשקים חקלאיים ועם השנים העלות עבור התקנת המערכות הסולאריות יורדת. על כך, עבור חקלאיים רבים, ניצול חכם של אנרגית השמש הופך למשתלם ונגיש יותר. הביקוש להתקנת מערכות סולאריות בענף החקלאי עולה בקצב מהיר, בזכות האינטרס המשותף של מספר גורמים, הן הציבוריים והן המקצועיים, כאשר שני הצדדים, העסקים שמתמחים בהתקנות והתחזוקה של האנרגיה הסולארית ובעלי משקים חקלאיים – מרוויחים מהתהליך.
התקנות של מערכות סולאריות על שטחים שאינם נמצאים בשימוש חקלאי מהווה עבור בעלי הקרקעות דרך חדשה לרווחים כלכליים. יחד עם זאת, כיום ניתן לתכנן את המיקום של פנלים סולאריים באופן שיהיה יעיל הן לגידולים והן לייצור החשמל לצרכים נוספים.
מערכות סולאריות עבור חוות חקלאיות
הפעלת מערכות סולאריות מאפשרת הורדת עלויות החשמל בתהליכי עיבוד הקרקע והפקת התוצרת החקלאית. כמו כן, ההפעלה של מערכות סולאריות במשקים חקלאיים מונעת זיהומים והרעלת האדמה ומשאבי הטבע הנוספים, מצמצמת באופן ניכר שימוש במים וגם מאפשרת הארכה של עונות הגידול. שימוש באנרגיה סולארית תורם בהשבחת הקרקע וביצירת גיוון עשיר יותר של תוצרת חקלאית. לכן, בזכות ההפעלה של מערכות סולאריות, עובדי משקים חקלאיים יכולים לשפר את תנאי הגידול ולהציע לקהלי היעד יבולים איכותיים יותר. מה גם, המעבר לניצול אנרגיה ידידותית לסביבה יוצר הזדמנויות חדשות להפצת מוצרים חקלאיים לצרכנים בעלי מודעות סביבתית.
הבטיחות של הפאנלים הסולאריים לשימושים חקלאיים
רוב הפאנלים הסולאריים הנפוצים בחקלאות בנויים מתאי הסיליקון. בחזות הפנל מותקן מגן זכוכית אשר מונע פגיעה במנגנון הטכני וברכיבים המתכתיים. יחד עם זאת, מערכות סולאריות אחדות מכילות בקדמיום טלוריד – תערובת כימית בעלת פוטנציאל זיהומי. ואולם, בשל המבנה האטום של תאי הסיליקון, החומרים הכימיים לא דולפים לאוויר, גם במצבים מיוחדים, כמו במקרים של שריפות. לכן שימוש במערכות סולאריות לא יכול לגרום נזק לאדם, לקרקע או לגידולים חקלאיים, ועל כך מעידים כל המחקרים שנעשו בתחום.
סוגיה נוספת בנושא הבטיחות הינה ההשפעה של פאנלים סולאריים על מיקרו אקלים וכתוצאה מכך – על שינוי הצמיחה באוכלוסיית המזיקים, הפטריות ומיני הצמחים הפולשניים. ובכן, נכון להיום, המחקרים מצביעים כי למערכות סולאריות אין השפעה על תנאי האקלים המקומיים. הטמפרטורה תחת הפאנלים נוטה להיות קרירה יותר במהלך היום וחמה יותר במשך הלילה. תנאי זה מוביל לשגשוג יבולים מקומיים ושיפור עמידתם לשינוי האקלים.
הוזלת תוצרת חקלאית באמצעות שימוש במערכות סולאריות
מערכות סולאריות מסוגלות לספק אנרגיה להפעלת ציוד השקיה וכך למעשה לאפשר התייעלות בשימוש במים. העוצמה האנרגטית של פאנלים סולאריים מספיקה כדי להפיק השקיה לאזורים מרוחקים, ללא צורך בחיבור לרשת החשמל. כיום פיתוח משאבות השקיה סולאריות נמצא בשימוש בהודו ובמספר מדינות באפריקה ובדרום אמריקה.
מעבר לחסכון בחשמל ובמים, מערכות סולאריות עוזרות להגדיל את התשואות החקלאיות באופנים רבים וכך למעשה להוביל להוזלה של מחירי התוצר החקלאי. כך למשל, ייצור אנרגיה סולארית באמצעות התקנת הפאנלים באדמות פנויות מגידולים מזמן לחקלאי מקורות רווח נוספים שעשויים לקזז את ההוצאות על תפעול החווה ולפצות על ההפסדים בשנות גידול לא פוריות. השטחים שממוקמים מתחת לפאנלים סולאריים מוצלים, ולכן ניתן לגדל עליהם יבולים בעלי ערך רב המצריכים הצללה.