בישראל שטופת השמש, ניצול הקרינה הסולארית לצרכי החשמל באמצעות הקמת מערכות הפאנלים הינו צעד מחייב בתהליך ההתייעלות האנרגטית. המערכת, אשר מורכבת ממודולים סולאריים פוטו – וולטאים, מותקנת על גג הבניין או על הקרקע (חווה סולארית). בישראל, בשל מחסור בקרקעות חקלאיים, לרוב מערכות סולאריות מוקמות על גגות – הן של בתים פרטיים והן של מבנים תעשייתיים, ציבוריים ומבנים מסחריים.
הקמת פאנלים סולאריים ביתיים יוצרת חסכון אנרגטי משמעותי ובנוסף לכך גם מאפשרת לבעלי הבתים והמבנים המסחריים ותעשייתיים לצמצם הוצאות כלכליות על שימוש בחשמל. במבט קדימה, הצרכנים המודרניים רואים בהקמת מערכות סולאריים השקעה משתלמת לטווח הקצר והארוך, אשר עשויה בעתיד אף להניב רווחים פאסיביים באמצעות מכירת עודפי החשמל לחברת החשמל.
הקמת מערכות סולאריות ביתיות
בשנים אחרונות, בשל העלייה במודעות האקולוגית בחברה הישראלית והתמיכה המדינית ביצירת פתרונות מהירים ויעילים להתמודדות עם זיהום האוויר ומשבר האקלים, זמן ההמתנה לקבלת האישורים להקמת מערכת סולארית על גגות של בתים פרטיים התקצר באופן משמעותי. בדומה לכך, גם תהליך הגשת הבקשה לקבלת האישורים הפך לפשוט ואפקטיבי יותר. יחד עם זאת, גם בימינו אלו, למרות שלל מאמצים ממשלתיים, מדובר בהליך ביורוקרטי שמצריך הכנות מראש. כך, על מנת להקים פאנלים סולאריים על גג של בית פרטי, יש לוודא כי הבניין עומד כל התקנים הנדרשים והינו בטוח להקמה ולתחזוקה של המערכת.
כמו כן, יש לדעת כי על פי החוק בישראל, ניתן להתקין פאנלים סולאריים על גגות תקינים ומתוחזקים, ללא נזילות או כשלי איטום, ברוחב שבין 40 מ”ר ל-300 מ”ר.
אישורים להקמת מערכת סולרית לבית פרטי
אילו אישורים יש להכין לפני תחילת תהליך ההקמה של מערכת סולרית על גג הבית הפרטי?
ראשית כל, יש לקחת בחשבון כי על מנת להקים מערכת סולרית עם ייצור חשמל שמעל 50 קילוואט, יש צורך בקבלת היתר בנייה עבור התקנת מערכת פאנלים סולאריים (היתר לעבודה מצומצמת). על מנת לקבל היתר להקמת המערכת, יש להגיש בקשה בצירוף כל המסמכים הרלוונטיים לוועדה המקומית. ההיתר יינתן לאחר בדיקה יסודית של השלד ומערך החשמל של הבניין בכפוף לאישור מהנדסים מטעם הוועדה.
על מגיש הבקשה להיתר להעביר לוועדה המקומית תכנית הקמת המערכת, מפות והמפרט הטכני ואישורי הנדסה, חשמל ותשתיות. הטיפול בבקשה לקבלת ההיתר כרוך בתשלום האגרה.
אולם, בהקמת מערכת סולארית ביתית לייצור חשמל עד 50 קילוואט, היתר הבנייה אינו נדרש. יחד עם זאת, חשוב לוודא כי הבניין, שעלי גגו תתקן המערכת הסולארית, נבנה כחוק על פי תקנות הבטיחות של הרשות המקומית ויש לו כל אישורי הבנייה הרלוונטיים, ביניהם טופס אכלוס למבנה חדש, המוכר בשם טופס 4. טופס זה מופק על ידי מהנדס הממונה על ידי הוועדה המקומית בסיום תהליך הבנייה (לפני התקנת התשתיות) ומהווה אישור לכך שהמבנה עומד בכל הקריטריונים של הבטיחות ומתאים למגורים.
בנוסף להיתר בנייה או טופס אכלוס, הרשות המקומית יכולה לדרוש מסמכים נוספים בהתאם לצורך. כך, אחד המסמכים הרלוונטיים שרשויות מקומיות עשויות לבקש הינו דוח קרינה. על כך, לפני תחילת התהליך להקמת הפאנלים, מומלץ לגשת למחלקת הבנייה ברשות המקומית כדי לקבל ייעוץ והכוונה.
ההקמה של מערכת סולארית נעשית בפיקוח של מהנדסי חברת החשמל ובהתאם להסכמים הנדרשים לצורך ההעברה של החשמל שתייצר המערכת לחברת החשמל. ההתקשרות עם חברת החשמל מתבצעת באמצעות החברה שנבחרה על ידי בעל הבניין להקים ולתחזק את מערכת הפאנלים.